Informeren en bijsturen vanuit de cockpit

Automatiseren moet, maar doe het wel slim: we blijven het zeggen. De afgelopen weken hebben we een aantal essentiële stappen doorgenomen om het proces van automatiseren goed (en slim) aan te pakken. Na uniformiseren, digitaliseren, beheren en analyseren zijn we nu toe aan – vooral ook tijdig – informeren en bijsturen. Dat vraagt om benchmarks en KPI’s, zodat je het proces van continue verbetering kunt bewaken en borgen door te ontdekken waar verschillen optreden.

Cockpits en dashboards

Dat informeren en ontdekken waar het proces afwijkt van de gewenste standaard doen we meestal door de inzet van cockpits en dashboards. Je kunt over een aantal afdelingen bijvoorbeeld je rapportage- en analysetools groeperen. Dat geeft je een totaal overzicht, zoals het dashboard van een auto dat ook voor je doet. Meestal gaat er al erg veel goed en is een spreekwoordelijk half oog genoeg. Wat vervolgens opvalt zijn de rode en oranje lampjes: de zaken die niet goed gaan en waar het opletten is. Waar je betrokkenen wilt informeren of een verbetering valt te maken. Zo kun je per afdeling bijvoorbeeld de tien meest gebruikte zaken samenvatten, het specifieke dashboard geeft aan of alle processen volgens de normen verlopen. Uiteindelijk kun je op die manier sturen op uitzonderingen. Ook kijkt zo de gehele organisatie naar dezelfde informatie maar heeft eenieder desgewenst zijn of haar eigen niveau van verbijzondering.

Hoge(re) kwaliteit

Met de processen goed in beeld kun je ze beter beheren en meer kwaliteit leveren. Dat kan door de mensen in je organisatie proactief te informeren en uitzonderingen te signaleren, zodat ook zij weer betrokkenen; klanten, leveranciers etc. tijdig kunnen informeren of kunnen ingrijpen. De volgende stap is om op basis van logica zo veel mogelijk zaken te automatiseren. Daarover vertellen we graag in onze volgende blog!

Meer weten? Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden!

BLOG Deel 3: Analyseren om het verschil te maken!

BLOG Deel 5: Liever in één keer goed met maximaal rendement

Alle afleveringen van het blog volgen? Schrijf je dan nu in

Uw mailadres