BlogNieuws

IS ICT EEN BLOK AAN JE BEEN ?

 

Veel bedrijven komen met dezelfde uitdaging naar ons toe. En dan luidt de vraag: “We willen en kunnen groeien, maar we merken dat die groei lastig te faciliteren is door onze ICT-omgeving. Wat kunnen we doen?”

Allereerst is het jammer dat deze vraag op je pad komt. Immers, het is de bedoeling dat ICT vóór je werkt en groei faciliteert, in plaats van dat het als een blok aan je been fungeert. Een goed ingerichte ICT-omgeving maakt het mogelijk om te groeien en om je te onderscheiden in de markt.

Maar goed, terug naar de vraag. Wat kun je doen om je ICT-omgeving vóór je te laten werken? We zien regelmatig dezelfde vijf obstakels terugkomen, die tegelijkertijd tamelijk eenvoudig zijn op te lossen.

1. Maak je ICT-resources online beschikbaar via internet

Tijdens de coronaperiode werd het voor iedereen duidelijk hoe handig het is om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken. Dan is het wel noodzakelijk dat ICT-resources via internet (en bij voorkeur in de cloud) beschikbaar zijn. We komen het nog regelmatig tegen dat bijvoorbeeld zware programma’s nog op de eigen server draaien en een oplossing om op afstand te werken dit niet aankan. Op een eigen server krijg je geen automatische updates zodat je niet altijd met de meest recente versie van de software werkt. En het kan zomaar een keer uitvallen, met alle gevolgen van dien. Zeker, je hebt internet nodig. Maar al acht jaar geleden ontdekte een journalist dat alleen in onderzeeërs en in de Kubera grotten in Georgië ontvangst niet tot de mogelijkheden behoort.

2. Ontmantel heilige huisjes

Laten we eerlijk zijn. Vaak zien we dat ICT-managers en/of systeembeheerders hun eigen methodes en structuren hanteren. Of ze hebben een sterke mening over (niet) werken in de cloud. Maar denk dan ook eens aan een hybride cloud. Centrale data met een eigen client? Het kan! Je eigen mappenstructuur handhaven? Dat kan prima gecombineerd worden met zo’n hybride cloud. Wat we willen zeggen: durf ook eens verder te kijken dan wat je weet en kent.

3. Integreer systemen op basis van de nieuwste standaarden

Dus bijvoorbeeld een API (Application Programming Interface) in plaats van bestandsuitwisseling. Dit komen we veel tegen: stel dat er een (software- of ander) pakket A en een pakket B is. Bij een verschil kun je op basis daarvan een bestand maken, meestal een csv- of xml-bestand, dat telkens opnieuw opgeroepen moet worden. Niet heel snel en niet veilig, want het bestand kan verloren gaan of wijzigen. Een API is veilig, snel en stelt je in staat om verregaand te integreren.

4. Creëer een golden source

Een golden source als bron voor ‘de waarheid’. Wat veel bedrijven en organisaties als problematisch ervaren, is dat hun informatie van veel verschillende plekken afkomstig is. Of dat op verschillende plekken dezelfde informatie wordt bijgehouden. En wat als er een verschil in die informatie optreedt? Wat is dan ‘de waarheid’? Met het definiëren van een ‘golden source’ los je dit probleem op. De golden source is de aangewezen plek voor de juiste informatie, alle andere informatie is daarvan afgeleid. Als je geen golden source hebt, kun je voorspellen dat het ergens een keer fout gaat.

5. Kies schaalbare ICT- en software-oplossingen

Vroeger kocht je je software en installeerde dat op je eigen server. Tegenwoordig werken we steeds vaker met abonnementen. Werken via Exact Cloud Services bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je je clouddiensten per maand kunt aanpassen (op- of afschalen) of zelfs snel kunt opzeggen. Veel aanbieders werken met contracten voor meerdere jaren en daar zit je dus aan vast. Denk zelfs na over een exit-strategie. Je kunt het maar beter vooraf hebben geregeld en flexibiliteit is dus zeer gewenst!

Meer weten?

We denken graag mee en zoeken met plezier naar oplossingen om ICT werkelijk vóór je te laten werken en geen blok aan je been te laten zijn. Want dat schiet, zeker op de lange termijn, niet op.
Dus neem gerust contact met ons op en daag ons uit. We onderzoeken met plezier samen wat de mogelijkheden zijn.

 

BLOG Deel 36: M&H: ‘Door automatisering konden we de groei opvangen !’

BLOG Deel 34: 9 Signalen voor de volgende stap !

Alle afleveringen van het blog volgen? Schrijf je dan nu in

Uw mailadres