ExactExact GlobeNieuws

Levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land van levering. (Lees meer of bekijk de video’s over dit onderwerp op www.belastingdienst.nl)

Deze nieuwe EU btw-richtlijn voor e-commerce zorgt voor een lagere drempel voor verkoop op afstand en een nieuwe vereenvoudigde btw-aangifte via het OSS (One Stop Shop) systeem zodat u niet in elke EU apart btw hoeft te betalen land. De huidige MOSS-regeling (Mini One Stop Shop) wordt samengevoegd in OSS. Tot nader bericht is deze oplossing ook de work-around om op dit moment een dergelijke aangifte te kunnen doen.

 

De belangrijkste BTW wijzigingen op een rij:

  • Verkoopt u diensten en goederen aan consumenten in andere EU-landen en is de omzet lager dan EUR 10.000? Dan kunt u de lokale btw-tarief berekenen en een lokale btw-aangifte doen.
  • Overschrijdt u het bedrag van 10.000 euro aan omzet uit verkopen aan consumenten in andere EU-landen? Dan rekent u het btw-tarief van het EU-land waar de klant zich bevindt. U kunt de buitenlandse btw-aangifte op 2 manieren indienen: u doet een lokale btw-aangifte voor elk afzonderlijk EU-land waarin u hebt geleverd, of u doet de btw-aangifte via het OSS (One Stop Shop) systeem. Hiermee heeft u in andere EU-landen geen btw-registratie nodig. De Belastingdienst zorgt ervoor dat de via het OSS-portaal aangegeven btw naar het juiste EU-land wordt gestuurd.
  • Staan de goederen voor uw webshop in een magazijn in een ander EU-land? Dan heeft u een btw-nummer van dat EU-land nodig. De door jou geleverde goederen vanuit het buitenlandse magazijn worden belast met lokale btw. Ze worden vanuit dat land geleverd en u kunt de btw niet aangeven via het OSS-portaal. U doet dan aangifte BTW in het betreffende EU-land.

 

Wijzigingen in de Globe-functionaliteit

Op basis van de feedback die Exact heeft verzameld in verschillende gesprekken met partners en klanten, heeft Exact besloten de volgende  wijzigingen in de Globe-functionaliteit aan te passen om OSS te vergemakkelijken:

  • Mogelijkheid om OSS-relevante btw-codes met tarieven in respectievelijke EU-landen te definiëren en deze btw-codes op een slimme manier te koppelen aan verkoopartikelen.
  • Order- en factuurinvoer identificeren automatisch of de levering aan de debiteur voor een consument is, wat zal leiden tot een geautomatiseerde identificatie van btw-tarieven op basis van het land van bestemming.
  • Btw-transacties van verwerkte facturen worden automatisch OSS-compatibel en worden gescheiden van andere btw-transacties. Hierdoor kunt u via het OSS-portaal eenvoudig de benodigde uitkomsten voor de btw-aangifte bepalen.

Aangezien specificaties van het digitaal gerapporteerde OSS-formulier nog niet beschikbaar zijn, concentreert Exact zich op de implementatie van de eerste fase van functionele wijzigingen die de correctheid van btw-transacties in de financiële administratie zullen garanderen, evenals enkele basisvaardigheden om gegevens op te halen voor rapportagedoeleinden.

In de tussentijd zal de huidige MOSS-aanpak via bestaande functionaliteit van Globe helpen om ervoor te zorgen dat u blijft voldoen aan de nieuwe btw-regelgeving. (lees alle uitgebreid informatie op www.exactsoftware.com).

 

Update informatie en uw software

Zodra meer gedetailleerde informatie ons bereikt informeren wij ook u. Vermoedelijk is voor de benodigde functionaliteit ook een update van uw Exact-omgeving benodigd. We plannen deze dan graag met u in.

Voor meer informatie over het uitvoeren van een update kunt u uiteraard te allen tijde contact opnemen. Bij eventuele vragen over het updaten van uw software is het uiteraard te allen tijde verstandig om vooraf contact met ons op te nemen. Wij kunnen u uiteraard ook altijd ondersteunen bij het installeren van uw updates. Dit kan periodiek geschieden op basis van nacalculatie maar u kunt hiervoor ook een jaarlijkse supportovereenkomst afsluiten.

Hoewel een update in eigen beheer kan worden uitgevoerd wordt software steeds complexer. Daarnaast is deze meer en meer verweven met de onderliggende techniek en rollen en rechten op uw infrastructuur. Wij raden u dan in principe ook aan om updates door onze specialisten te laten uitvoeren. Wij maken uiteraard te allen tijde graag een afspraak met u.